CAT 2010 Verbal Section Solved Papers

1. That the Third Battalion's fifty percent casually rate transformed its assault on Hill 306 from a brilliant stratagem into a debacle does not – eyewitness reports of its commander's extra-ordinary – in deploying his forces.
1. invalidate – brutality
2. gainsay – cleverness
3. underscore – ineptitude
4. justify – rapidity
5. corroborate -determination
Ans : B


2. No longer – by the belief that the world around us was expressly designed for humanity, many people try to find intellectual – for that lost certainty in astrology and in mysticism.
1. satisfied – reasons
2. reassured – justifications
3. restricted – parallels
4. sustained – substitutes
5. hampered – equivalents
Ans : D

3. In eighth-century Japan, people who – wasteland were rewarded with official ranks as part of an effort to overcome the shortage of – fields.
1. cultivated – domestic
2. located – desirable
3. conserved – forested
4. reclaimed – arable
5. irrigated – accessible
Ans :D

4. Clearly refuting sceptics, researchers have – not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory- it should do.
1. assumed – deducted
2. estimated – accepted
3. supposed – asserted
4. doubted – warranted
5. demonstrated – predicted
Ans :E

5. Melodramas, which presented stark oppositions between innocence and criminality, virtue and corruption, good and evil, were popular precisely because they offered the audience a world – of -
1. deprived – polarity
2. full – circumstantiality
3. bereft – theatricality
4. devoid – neutrality
5. composed – adversity
Ans :D

6. Sponsors of the bill were-because there was no opposition to it within the legislative, until after the measure had been signed into law.
1. well-intentioned
2. persistent
3. detained
4. unreliable
5. relieved
Ans :B

7. Ecology, like economics, concerns itself with the movement of valuable – through a complex network of producers and consumers.
1. nutrients
2. dividends
3. communications
4. artifacts
5. commodities
Ans :C

8. Having fully embraced the belief that government by persuasion is preferable to government by – the leaders of the movement have recently – most of their previous statements supporting totalitarianism.
1. proclamation – codified
2. coercion – repudiated
3. participation – moderated
4. intimidation – issued
5. demonstration – deliberated.
Ans :B

9. It would be difficult for one so – to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, color and creed.
1. tolerant
2. democratic
3. broadminded
4. emotional
5. intolerant
Ans :E

10. Many philosophers agree that the verbal aggression of profanity in certain redical newspapers is not – or childish, but an assault on - essential to the revolutionary's purpose.
1. insolent – sociability
2. trivial – decorum
3. belligerent – fallibility
4. serious – propriety
5. deliberate – affectation.
Ans :B